11 lutego 2018

Sprawozdanie duszpasterskie rok 2017

Dziękujemy wszystkim Parafianom i Gościom

Sprawozdanie duszpasterskie rok 2017

Drodzy Parafianie i goście  – od rozpoczęcia Nowego Roku minęło już kilka tygodni, ale zgodnie z tradycją pragnę podzielić się z Wami refleksją, która jest związana z tym, czego wspólnie dokonaliśmy w ostatnich 12 miesiącach.

Rok 2017 to czas, w którym postać naszego patrona św. Brata Alberta mocno wpisała się w kalendarz duszpasterski. Rok dedykowany temu wielkiemu apostołowi miłosierdzia sprawił iż, w naszej parafialnej działalności, miały miejsce historyczne wydarzenia. 17 czerwca 2017 roku to dzień uroczystego poświęcenia naszej świątyni przez Ks. Abp Sławoja Leszka Głódzia. Do tego niezapomnianego wydarzenia przygotowywał nas od strony liturgicznej ks. dr Krystian Kletkiewicz a od strony duchowej O. Stanisław Mański, który poprowadził Misje Parafialne. Dzięki zaangażowaniu parafian przygotowaliśmy także znaczek z wizerunkiem św. Brata Alberta wydany przez Pocztę Polską w nakładzie 360 tys. oraz okolicznościową wystawę prezentującą dorobek biedaczyny z Krakowa. Dopełnieniem Roku Adama Chmielowskiego był cykl spotkań „Jesień ze św. Bratem Albertem”, podczas którego zaproszeni goście (O. dr Tomasz Jank, ks. dr Krystain Wilczyński i Brat Kamil-albertyn) ukazali nam Brata Alberta jako artystę malarza, patriotę oraz Sługę Ubogich. Te wszystkie wydarzenia znalazły odbicie w naszej parafialnej aktywności, której teraz przypatrzymy się nieco bliżej…

Personalia
W duszpasterstwie parafialnym posługiwało, w roku 2017, 8 kapłanów. Proboszcz (ks. Grzegorz), czterech wikariuszy (księża Wojciech, Mateusz, Paweł oraz ks. Krzysztof, którego w połowie roku zastąpił Ks. Dawid) oraz trzech kapłanów do pomocy duszpasterskiej. Ks. Tyberiusz (w styczniu został proboszczem parafii św. Andrzeja Boboli w Sopocie), ks. Marek i ks. Krzysztof (Wykładowca Pisma Św. w GSD). Współpracują z nami cztery Siostry Betanki (Aniela - zakrystianka, Amanda – posługuje w kancelarii i kiosku parafialnym, Dorota i Klara - katechetki). Do pomocy mamy także personel świecki, który pomaga nam zarówno w kościele jak i pracach domowych. Aktualnie jeden z naszych parafian przygotowuje się do kapłaństwa w zakonie O. Franciszkanów.

Życie Sakramentalne
Fundamentem życia religijnego w parafii jest życie sakramentalne. W minionym 2017 roku Sakrament Chrztu św. przyjęło 82 (96) dzieci, sakrament małżeństwa 21 (20) par. Ks. Bp Zbigniew Zieliński udzielił Sakramentu Bierzmowania 40 (72) młodym ludziom. Do wieczności odprowadziliśmy 159  (136) naszych parafian. Wielką radością jest fakt iż w niedzielnych mszach św. uczestniczy 36 % parafian, co w skali Polski i dużych miast jest bardzo pozytywnym sygnałem. Wiele z tych osób przystępuje także do Komunii Św. Zaproponowaliśmy grafik dyżurów w konfesjonale umożliwiający wybór stałego spowiednika. Kapłani odwiedzają również chorych z posługą w pierwsze piątki i soboty miesiąca. Tych chorych co roku nam przybywa. (około 160 osób). Warto także wspomnieć iż 36 par świętowało Złoty Jubileusz Sakramentu Małżeństwa; 4 pary – 60 lecie.

Modlitwa
Życiu sakramentalnemu towarzyszy zawsze modlitwa. Oprócz stałych wydarzeń wpisanych w kalendarz liturgiczny na uwagę zasługują obchody Światowego Dnia Chorego; odbył się także Rejonowy Dzień Wspólnoty Domowego Kościoła. W listopadzie, wpisując się czas modlitwy za zmarłych, odprawiliśmy uroczystą Eucharystię za tych, którzy odeszli do wieczności w roku 2017. Kontynuowaliśmy również cykl tzw. spotkań „dla zabieganych” – była to m.in. modlitwa różańcowa w październiku oraz roraty w adwencie. Wielkim przeżyciem duchowym była także modlitwa RÓŻANIEC DO GRANIC połączona z przejściem na brzeg morza i pięknym świadectwem wiary. Odbyły się także rekolekcje wielkopostne i adwentowe. Zaprosiliśmy naszych parafian również na Lucenaria i grudniowy Akatyst ku czci NMP. Godny odnotowania jest także fakt iż w listopadzie odbyła się także wizytacja kanoniczna, której przewodniczył ks. Bp Wiesław Szlachetka

Pielgrzymki
Nasi Parafianie odbyli w ubiegłym roku, z okazji 100 lecia Objawień Fatimskich i Roku św. Brata Alberta, pielgrzymki do Sanktuariów w Fatimie, Lourdes, Santiago de Compostela oraz miejsc związanych z działalnością naszego patrona.  Udali się także na Kalwarię Wejherowską. Odbyła się, jak co roku, pielgrzymka rowerowa do Sanktuarium w Matemblewie. (XVII). Młodzież wzięła udział w  spotkaniu w Lednicy zaś seniorzy uczestniczyli w tzw. Lednicy Seniora. Niezapomniane przeżycia pozostały także w sercach uczestników parafialnej pielgrzymki do Ziemi Świętej.

Komunikacja
Ważnym elementem budowania jakości Wspólnoty jest umiejętność szybkiego i skutecznego komunikowania się. Kapłani i Siostry zakonne starają się być dostępni dla naszych wiernych, ale korzystamy też z różnych narzędzi, aby ten kontakt umożliwić. I tutaj warto wymienić kilka narzędzi. Naszą parafialną stronę internetową odwiedziło w minionym roku blisko 230 tys. osób. (2016 – 150 tys.)  Parafialny profil na facebooku ma ponad 1000 polubień. Swoje profile mają także duszpasterstwa młodzieży i studentów. Ponadto wydaliśmy kolejne 4 numery Głosu Brata, który w pewnym sensie, pełni rolę kroniki parafialnej. Młodzież wraz z duszpasterzami, co tydzień, wydawała biuletyn „Żródło i Szczyt”, który ma pomóc w przeżywaniu niedzielnej Eucharystii. Na uwagę zasługuje także cykl „Książka miesiąca”. Dzięki tej aktywności w każdym miesiącu ok. 40 wartościowych książek trafia do czytelników. Sami wydaliśmy również małą publikację Spowiedź święta. Sakrament Bożego Miłosierdzia. Pamiętamy także o prasie katolickiej, która jest dostępna w kiosku parafialnym.

Wydarzenia i Kultura
Kapłanom i Siostrom zakonnym zależy na pogłębianiu osobistego kontaktu z wiernymi.  Temu celowi służą cykliczne spotkania, które wpisują się w kalendarz duszpasterski. Jest wśród nich zabawa karnawałowa dla dzieci oraz zabawa andrzejkowa dla dorosłych. Parafia zorganizowali kilka wakacyjnych wyjazdów dla różnych grup wiekowych. Seniorzy mieli zaś możliwość spotkań w ramach Klubu Seniora. Przygotowaliśmy także dwie wystawy: jedna dedykowana św. Janowi Pawłowi II a druga Św. Bratu Albertowi. Wielką radością jest także istnienie kilku zespołów muzycznych skupiających dzieci, młodzież i dorosłych. Dzięki ich zaangażowaniu przezywanie różnych celebracji jest jeszcze owocniejsze. W ubiegłym roku po raz pierwszy gościliśmy także górników morskich z firmy Lotos Petrobaltic, którzy w naszym kościele przeżywali coroczną Barbórkę.

Dzieła charytatywne
A teraz słów kilka na temat działalności charytatywnej. Parafianie nasi wsparli: akcję „Żonkil” – pomoc na rzecz hospicjum; zbiórka żywności tzw. „Tutka miłosierdzia; Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom – zakup świecy Caritasu; Dzień Papieski – zbiórka stypendialna. Ponadto odbyły się zbiórki na obiady dla dzieci. Wsparliśmy także poszkodowanych w Meksyku, katolików na wschodzie; odbyło się także kilka zbiórek na misje. Jako parafia włączyliśmy się również w projekt Caritas „Rodzina Rodzinie” – czyli pomoc poszkodowanym w Aleppo. Pomagamy także materialnie kilku rodzinom w parafii. Łącznie na te cele charytatywne przeznaczyliśmy ponad 50 tys. złotych. Bardzo za wszelką pomoc dziękujemy.

Sprawy budowlane - inwestycyjne
A teraz jeszcze kilka słów o naszych wspólnych, parafialnych działaniach w wymiarze materialnym. Obejmuje on z jednej strony funkcjonowanie w kościele, plebani oraz klasztorze. A zatem codzienna eksploatacja tych obiektów oraz ich bieżące remonty. A z drugiej strony (ten wymiar materialny) jest związany z kontynuacją naszych działań inwestycyjnych. W tym miejscu bardzo dziękuję za wszystkie ofiary składane przy rożnych okazjach oraz za ofiary indywidualne. Dzięki, Waszej Kochani, ofiarności wiele planów udało się zrealizować. Pozwolę sobie je przywołać:

W styczniu trwały intensywne prace przy baptysterium. Uroczyste poświęcenie tego dzieła miało miejsce 12 lutego i dokonał tego ks. biskup Zbigniew Zieliński.  W marcu zamontowaliśmy nowe, boczne, dębowe drzwi w naszej świątyni. Także w marcu miało miejsce poświęcenie 4 obrazów, na których umieściliśmy patronów konfesjonałów.

Wiele prac wykonanych w kościele było związanych z uroczystością poświęcenia kościoła. Przygotowując się do tego wydarzenia zamontowaliśmy 12 zacheuszków; dwie tablice konsekracyjne, wymalowaliśmy cały kościół oraz zamontowaliśmy, oczekiwany przez wielu, sufit. To wiązało się również z przygotowaniem instalacji potrzebnej do wentylowania kościoła i z realizacją kolejnych etapów oświetlenia i nagłośnienia.

Wspomniałem tylko te najważniejsze, choć wiele było działań podejmowanych z myślą o dobru parafii, dzieci, młodzieży, seniorów i naszych rodzin. Bardzo serdecznie wszystkim za wszystko dziękuję w imieniu kapłanów i sióstr.

Trzydzieści lat istnienia naszej Wspólnoty to historia kilku pokoleń oddanych, życzliwych i ofiarnych Parafian. Ogarniamy modlitwą WSZYSTKICH, i tych którzy już odeszli i tych, którzy zapisują karty najnowszej historii parafii pod wezwaniem św. Brata Alberta. Jesteśmy wdzięczni Bogu, że możemy z Wami i dla Was posługiwać. My kapłani i Siostry Betanki raz jeszcze za wszystko dziękujemy. Niech św. Brat Albert prowadzi, wspiera i wyprasza obfitość łaski dla każdego. Bóg zapłać.

ks. Proboszcz Grzegorz Stolczyk

46 0.42231702804565